Noutati

Proiectul Ethereum și echipele ce lucrează pentru dezvoltarea Ethereum 2.0

Proiectul Ethereum și echipele ce lucrează pentru dezvoltarea Ethereum 2.0

Blockchain este o tehnologie în continuă dezvoltare, iar proiectul Ethereum este un exemplu în acest sens. Fiind creat special pentru a facilita implementarea de idei noi, proiectul Ethereum are planuri de viitor ambițioase.

Ethereum 2.0

este o idee ambițioasă, care datează din 2014 și constă în schimbări fundamentale ale platformei blockchain. Cunoscute sub numele de proiect “Serenity”, specificațiile pentru ethereum 2.0 includ o combinație a trei componente principale:

– trecerea de la protocolul de consens actual proof-of-work (PoW) la Proof of stake (PoS)

– implementarea unei soluții de scalare la nivelul întregii rețele numită sharding

– revizuirea mașinii virtuale ethereum (EVM) pentru a rula pe un nou cod de programare cunoscut sub numele de WebAssembly (WASM). Mașina virtuală este motorul responsabil pentru implementarea aplicațiilor descentralizate (dapps) pe blockchain.

Majoritatea upgrade-urilor planificate pentru Ethereum 2.0 sunt dezvoltate separat, de opt echipe răspândite în toată lumea.

Coordonatorul echipelor este Raul Jordan, care se asigură că proiectele evoluează în direcția corectă.

  1. ChainSafe Systems

ChainSafe Systems este o companie de cercetare și dezvoltare care oferă servicii de consultanță pentru o serie de proiecte bazate pe Ethereum, inclusiv Shyft, Bunz, Aion și Polymath.

Echipa numită Lodestar este condusă de Mikerah Quintyne-Collins și are sediul în Toronto.

Collins și echipa ei construiesc în prezent un client Ethernet 2.0 scris în Javascript – limba de programare primară pentru dezvoltarea web.

Ei se folosesc de programul de finanțare al Fundației Ethereum pentru a atrage “o întreagă serie de dezvoltatori web către ecosistemul [Ethereum]”.

Collins a subliniat că munca lor pentru ethereum 2.0 nu înseamnă că doresc ca Ethereum să devină “blockchain-ul principal”, ci aduce beneficii întregului ecosistem:

“Nu este vorba o competiție pentru a deveni lideri în domeniu. Este vorba mai mult despre încercarea de a face aceste sisteme să funcționeze.”

  1. PegaSys

Susținut de Consensys, echipa PegaSys are ca prioritate dezvoltarea de protocoale pentru companii.

“Obiectivul nostru este de a aduce întreprinderile pe mainnet. Vrem să facem acest lucru prin crearea de software ușor de adoptat de companii “.

PegaSys construiește specificații 2.0 pentru un ethernet client Java, numit Pantheon, care utilizează o licență de software open source numită Apache 2.0. Aceasta permite firmelor să construiască produse pe platforma Ethernet pentru a genera bani din proprietatea intelectuală.

Faisal Khan, coordonatorul echipei, este de părere că proiectul Ethereum 2.0 va genera un nou “ciclu de efecte în rețea, dezvoltarea dApps și creșterea numărului de utilizatori” pe platformă. Ca și Collins, Khan a subliniat că ecosistemul are nevoie de implicarea a mai multor oameni.

  1. Harmony

Lansat în octombrie anul trecut, Harmony este clientul inițial Java pentru proiectul Ethereum. Inițial a fost susținut de un grup de dezvoltatori independenți, denumit Ether Camp.

Echipa este acum numită Harmony și a primit recent 90.000 de dolari prin programul de granturi al Fundației Ethereum.

Ei lucrează la un client Java alternativ pentru companii, dezvoltat în paralel cu Pantheon, ce operează sub o licență publică generală (GPL).

Dezvoltatorul Harmony Mikhail Kalinin a comparat proiectul cu “construirea unui nou internet”:

“În afară de toate schimbările din domeniul cercetării, cea mai mare provocare este urmărirea progresului fiecărei părți a lucrării. Domeniul de aplicare al acesteia este imens. “

  1. Parity Technologies

Parity Technologies a fost fondată de fostul șef al Fundației Ethereum, Jutta Steiner și este o companie de infrastructură de tip blockchain. Ei sunt responsabili pentru menținerea celui de-al doilea cel mai popular client Ethereum pe platforma de astăzi.

Parity Ethereum este programat în limbajul Rust și are rolul de a asigura viteze de sincronizare rapide și timp maxim de operare.

Peter Mauric, directorul de afaceri publice al Parity, susține că versiunea actuală a Ethereum este practic un proiect beta. Ethereum 2.0 este de fapt versiunea de producție ce va asigura că protocolul funcționeză conform planurilor:

“În general vorbind, cred că ethereum așa cum există astăzi este foarte mult în beta … Ethereum 2.0 merge de la acest proiect experimental pe care Vitalik l-a lansat cu doar câțiva ani în urmă la un protocol blockchain gata să intre în producție”.

  1. Prysmatic Labs

Laboratorul Prysmatic au fost lansat în luna ianuarie cu scopul de a sprijini scalabilitatea blockchain-ului pentru proiectul Ethereum. Ei utilizează limbajul de programare Go pentru a dezvolta proiectul Prysm, similar cu clientul actual Geth. Raul Jordan a subliniat că nu este vorba de competiție între proiecte:

“Ethereum 2.0 este un sistem care trebuie să fie scalabil pentru nevoile unui calculator global … Ceea ce înseamnă că trebuie să fie capabil să se ocupe de toate operațiunile derulate în lumea reală … indiferent de nivel. Trebuie să suporte de la ceva simplu la un sistem financiar complet construit pe el .“

În opinia lui Jordan, cea mai mare provocare pentru dezvoltatori este să țină pasul cu evoluția cercetării.

“Există idei noi care apar în fiecare săptămână, în fiecare zi, și ne bazăm, în principiu, pe specificații mereu în schimbare … Deci, cred că una dintre cele mai mari provocări a fost într-adevăr multitasking între dezvoltare și cercetare. “

  1. Sigma Prime

Fondată în 2016, Sigma Prime este o companie de consultanță în domeniul securității informațiilor și a tehnologiei blockchain. Ei au primit recent un grant de 150.000 de dolari de la Fundația Ethereum. Compania construiește un client Ethernet 2.0 numit Lighthouse scris în limba de programare Rust, similar cu Parity.

Co-fondatorul Sigma Prime, Paul Hauner, a declarat că cele două produse vor fi foarte similare, pentru a oferi alternative utilizatorilor.

“Software-ul are bug-uri. Deci, dacă toată lumea rulează același client și există un bug, toată lumea va fi afectată. Dacă există această diversitate de clienți, probabil că vor avea bug-uri diferite. Asta înseamnă că dacă un client eșuează, restul rețelei rămâne în continuare funcțional. “

Hauner este un mare susținător al consensului Proof of Stake. El consideră că acesta va facilita o “creștere uriașă a tranzacțiilor pe secundă” și avantaje semnificative ecosistemului.

“Personal, simt că oamenii o vor folosi și va merge. În ceea ce privește tehnologia actuală, sunt sigur că este fezabilă. Este antiglonț în acest moment? Absolut nu. Încă nu am terminat de construit “, a spus Hauner.

  1. Status

Echipa Status lucrează la o platformă de mesagerie și un browser mobil conceput special pentru utilizatorii blockchain-ului de la proiectul Ethereum. Acest client numit Nimbus este scris în limbajul de programare Nim. Activitatea echipei este finanțată în parte cu un grant de 500.000 de dolari de la Fundația Ethereum.

Nimbus va fi primul client mobil al lui ethereum care leagă dispozitivele smartphone și alte dispozitive electronice portabile pe blockchain. Șeful departamentului de cercetare, Jacek Sieka, a declarat că se așteaptă ca utilizatorii să poată folosi Nimbus în aproximativ doi ani.

Sieka susține de asemenea că este necesară implicarea mai multor dezvoltatori pentru proiectele Ethereum 2.0. Echipa Status are în prezent opt membri.

“Suntem în totalitate open-source și încurajăm contribuția celor care doresc să se implice”.

  1. Trinity

O echipă formată din șase membri, Trinity lucrează la o versiune actualizată a clientului PyEthApp, lansat inițial de Vitalik Buterin. Scris în limbajul de programare Python, upgrade-ul are rolul de a pune în practică conceptele teoretice dezvoltate de inițiatori pentru proiectul Ethereum.

Piper Merriam este unul dintre dezvoltatorii ce face parte din echipa Trinity. Acesta a comparat procesul de dezvoltare a clientului ethereum 2.0 ca punând împreună piesele unui puzzle.

Este un puzzle care necesită multe mâini. Activitatea colectivă a celor opt echipe se va consolida reciproc și vor asigura viitorul blockchain-ului Ethereum.

Merriam a declarat:

“Având multe implementări ale oricărui protocol … putem obține încrederea că definiția scrisă a protocolului este exactă și că clienții individuali sunt corecți”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *